Czas trwania: 10.00 - 16.30 (8h lekcyjnych)
Prowadząca: Katarzyna Matella
Miejsce: TZ TKKF, ul. Szosa Chełmińska 75 w Toruniu
Kontakt: 507 893 310
Plan II modułu podamy do 15 stycznia 2025
Zagadnienia całego kursu:
- Fizjologia i biochemia układu pokarmowego (trawienie, enzymy, jak organizm trawi różne pokarmy, skąd się bierze zgaga, co do niedokwaśność..)
- Białka – ocena źródeł, określanie zapotrzebowania
- Tłuszcze – ocena źródeł, tłuszcze nienasycone, nasycone, trans, zapotrzebowanie, dlaczego nadmiar omega 6 może być groźny….
- Węglowodany – klasyfikacja, ocena, dobór w diecie, indeks glikemiczny i insulinowy
- Dieta stabilizująca glikemię
- Gospodarka wodno – elektrolitowa w spoczynku i podczas wysiłku
- Witaminy i minerały w żywieniu osób aktywnych fizycznie
- Analiza wszystkich grup suplementów i odżywek
- Dobór suplementacji w zależności od intensywności wysiłku
- Spalanie tkanki tłuszczowej – jak za pomocą żywienia, treningu i suplementacji wspierać ten proces
- Programowanie indywidualnych planów żywieniowych
- Regeneracja powysiłkowa
- Wyzwanie dla żywieniowców – plaga cukrzycy
- Przegląd i ocena popularnych planów żywieniowych (m.in. dieta ketogeniczna, owocowa, IF…)